Efekty

23.02.2014 12:16

Každý hráč na gitaru si musí vybrať sám efekty ktoré bude využívať. Na svete je obrovské množstvo efektov a ja vám predstavím čo najviac typov. 

1. Skresľovadlá - Skresľovadlá sú najstaršie gitarové efekty, ktoré vznikli na svete. Pre skresľovadlách môžme hovoriť o tých, ktoré vám jemne rozozrnia zvuk, o tých, ktoré z gitary vytlačia jemný krémový tón a o tých, ktoré majú niekedy viac gainu ako by ste si želali. Tie prvé zaraďujeme pod názov Overdrive, tie druhé nazývame Fuzz, takýto typ môžete počuť napríklad u Jimmiho Hendrixa a tretie nazývame Distortion.

2. Delay a Reverb - Delay a Reverb sú dva zvukovo veľmi odlišné pedále no spoločným znakom ostáva, že dodajú vášmu zvuku istý typ ozveny. Delay efekty napodobujú zvuk klasickej ozveny, ktorá opakuje zvuk dovtedy, kým sa nestratí. Reverb je efekt, ktorý vašej hre dodáva hĺbku a znie akoby ste hrali v kostole, v hale alebo v garáži, podľa toho, ako ho nastavíte. Malý tip na záver: tieto efekty výborne maskujú prípadné nedokonalosti v hre a po ich pochopení vás odmenia naozaj nádhernými zvukovými kolážami.

3. Chorus, Flanger a Phaser - Tieto efekty patria do kategórie takzvaných modulačných efektov. Chorus tón zdvojuje a následne jeden mierne rozladí, čo dodáva zvuku hĺbku a priestor. Flanger taktiež zdvojuje tón no oneskoruje ho o mikroskopické časti oproti originálnemu tónu, čím vzniká efekt "stíhačky". Tretím modulačným efektom v tejto skupine je Phaser, ktorý pracuje s fázou a vytvára rýchlo, či pomalšie oscilujúci efekt zvláštneho vlnenia zvuku. Ak teda bažíte po experimentoch, skoro až syntetizátorových zvukoch alebo po oživení klasického zvuku vašej gitary, ste tu správne.

4. Tremolo a Vibrato - Tremolo a vibrato sú jednoduché efekty, ktoré roztrasú zvuk vašej gitary bez toho aby ste museli bojovať s volume ovládačom alebo naťahovať struny. Tremolo je efekt, ktorý pravidelne znižuje a zvyšuje hlasitosť, čím vytvára efekt akéhosi trasenia. Vibrato pracuje na trochu inom princípe, osciluje tak isto ako tremolo, no nie okolo hlasitosti, ale okolo výšky tónu. Tremolo a vibrato milujú hlavne gitaristi, ktorí hľadajú starý dobrý „vintage sound“. Ako je to s vami ?

5. Kvákadlá - Kto by nepoznal klasickú „kvákačku“? Od roku 1967, kedy firma Vox vyrobila jej klasickú podobu, sa prekvákala až do súčasnosti a gitaristi ju stále milujú! Dnes máte navyše na výber všakovaké obmeny tohto klasického pedálu. A pre vás, ktorí stále neviete čo taká kvákačka robí, odporúčame prečítať si názov tejto kategórie. Áno, to je totiž zvuk, ktorý bude drať vaše uši naveky.

6. Compressor a Sustainer - Efekt, ktorý dokáže na jednej strane úplne zabiť dynamiku hry, no zároveň efekt, ktorý vám umožňuje hrať všetko v jednej úrovni hlasitosti. Navyše predlžuje sustain a tak má váš tón šancu zažiť nevídané diaľky. Správne nastavený kompresor dokáže čary. Porozmýšľajte nad ním.

7. Ekvalízer - Ekvalizér je tu na to, aby ste si upravili frekvenčné pásmo, v ktorom hráte. Ok, jeden máte pravdepodobne na zosilňovači. Výhodou pedálového ekvalizéru je však to, že vám umožňuje hrať v konkrétnych častiach skladby s úplne iným nastavením zvuku a následne prejsť zasa ku nastaveniu prvému. Nezaujímavé? Čo tak možnosť markantne zmeniť zvuk vašej gitary?

8. Noise Gate a Suppresor - Bojujete s nepríjemným šumom? Neviete sa zbaviť dozvuku pri silných skresleniach? Potom potrebujete pravdepodobne Noise Gate. Efekt, ktorý odkrojí všetok zvuk, ktorý sa dostane na istú úroveň hlasitosti. Tú si samozrejme sami nastavíte. Výborná pomôcka napríklad pri zabíjaní nepríjemnej spätnej väzby.

9. Looper a Sampler -  Ej toto sa veru hodí kadekomu! Či už ste silný samotár, máte v kapele nedostatok gitaristov, potrebujete podporné zvuky vo vašich skladbách alebo chcete nabaľovať váš tón do haleluja, vždy sa hodí nejaký ten looper. Looper dokáže nielen zacykliť zvuk, ktorý si nahráte, dokáže dokonca nabaľovať niekoľko nahrávok na seba, čím vám dáva možnosť vytvárať zložité skladby. Jediné čo budete ešte potrebovať je presný bubeník.

10. Harmonizér - Harmonizer, ktorý ľudstvo často nazýva aj „Pitch Shifter“ je efekt, ktorý ku vašemu tónu pridá ďalší harmonický tón. Niekedy dokonca viac tónov. Vďaka tomu vám ponúka šancu znieť ako jedna veľká kopa gitaristov. Navyše je to jasná voľba pre experimentátorov. Do toho!

11. Volume pedále - Volume pedál je pedál, ktorým je možné nohou ovládať hlasitosť gitary. To ak by vám náhodou bolo protivné otáčať potenciometre na gitare alebo aparáte. Volume pedál je najlepšie využiteľný pri vytváraní takzvaných „swellov“. Je to technika, pri ktorej sa odkrojí začiatok tónu a pomaly sa týmto pedálom pridáva hlasitosť pričom vzniká zvláštny skoro až sláčikový zvuk. Lákavá predstava vravíte?

To by bolo o efektoch asi všetko tak si dobre vyberte.