Paličky

14.08.2013 11:35

Paličky

Čo sa týka bicích nástrojov, je treba určite spomenúť paličky ktoré majú veľký vplyv na zvuk bicích. Palička sa skladá z hlavičky, krčka, nábehu zuženia, zužený kužoľ, telo kde sa nachadza tažisko(jeho poloha ovplyvňuje ovládateľnosť a reakciu paličky, jej použitie a razanciu úderu) a otočny bod (okolo toho miesta sa pohybuje predná a zadná časť paličky), rukoveť a nakoniec zakončenie. Existuje viacero hrúbok, druhov,  typov a materiálov na paličky.

Material

V súčasnosti sa kladú veľké nároky na odolnosť paličiek. Materiál by mal byť tvrdý, odolný proti lomu, štiepaniu, odieraniu, mať velku hustotu a mernú hmotnosť, byť pružny a dobre absorbovať mechanické razy vznikajúce pri údere paličkou. Preto sa na výrobu najčastejšie používa Hikor, Biely dub, Javor, Hrab, Agát, Buk alebo Breza. Paličky z dubu alebo buku sú lacnejšie, ale aj nekvalitnejšie a ľahšie. Poloprofesionálne a profesionálne paličky sa vyrábajú z hrabu, ktorý dodá dostatočnú pevnosť a váhu paličkám. Paličky sa vyrábajú aj z karbónu, takéto paličky sú veľmi pevné, ale odzrkadlí sa to na nadmernej váhe.
 
Typ
 Dĺžky paličiek nemajú žiadny vplyv na zvuk, ale zato hrúbka a tvar hlavičky má. Čím je palička hrubšia, tým má hutnejší a pomyselne širší zvuk. Pričom tenká palička má zvuk úzky a skôr vyšší. Hlavičky paličiek môžu byt plastové alebo drevené, plastové hrajú ostrejšie, ale hlavička sa neobije ako na drevených, ale zvukovo sú kvalitnejšie drevené. Pozname niekoľko typov hlavičiek 1. kvapkovitý -plný a bohatý spodný tón 2. súdkový -hlboký, guľatý a priebojný zvuk v širokom spektre 3. žaluďovitý -tučný zvuk a je vhodný pre rockovú hudbu 4. guľatý -čisty a jasne artikulovaný zvuk 5. vajcovitý -jasný stredný rozsah zvukového spektra  6. trojuholníkový -široké zvukové spektrum od výrazných tonov po temný zvuk 7. nylónový -jasný, cinkavý a čistý zvuk.
 
Druhy
Existuje nespočetné množstvo druhov paličiek a preto firma Pro Mark zaviedla 5 zakladných druhov: 1. S (small) -ľahké paličky s malým priemerom pre citlivé a expresívne aplikácie. Priemer paličiek začina na 12 mm. Klasicky model predstavuje 7A. 2. M (medium) -popularne u vetšiny hráčov a odporučané pre začiatočnikov. Klasický model je 5A. 3.L (large) -stredne tažké paličky s priemerom začínajúcim na 15mm. Výrazný zvuk a klasický modl je 5B.
4. XL (extra large) -extra tažke paličky určené pre razantný úder, tvrdé a hlasité hranie. Priemer 16mm. Vhodné pre veľké a silné ruky. Klasický model je 2B.
5. XXL (double extra large) -najťažšie a najsilnejšie paličky s priemerom od 17mm. Určené pre expresívny úder v pochodových skupinách alebo extrémne silné hranie rocku. Klasický model 3S.