Rytmičák

23.02.2014 21:42

snare drum

 Malý bubon, hovor. rytmičák alebo džezák. Je základný bubon, na ktorý sa kladie najväčší dôraz. Hrá sa na neho paličkami a má osobitý rytmičákový stojan. Spolu s veľkým bubnom sú najčastejšie používané.

 Pohybujú sa v priemeroch od 10“ do 15“, základná veľkosť je 14“ a hĺbka 5,5“. Malé bubny v priemeroch 10“-13“ sú špecifické ostrým vysokým tónom a väčšinou sa používajú ako sekundárne malé bubny, kvôli hudobnej pestrosti bicej sady, v základnej sade ale nie sú potrebné.

 Princíp malého bubnu spočíva v natiahnutej blane hore a dolu. Pod dolnou blanou(rezonančná) ktorá je tenšia ako hracia (rozhodne neodporúčam po nej bubnovať) sa nachádza natiahnutý struník. Struník dodáva bubnu špecifickú zrnitosť, vďaka ktorej vieme zahrať aj vyrbel.

 Poznáme drevené alebo plechové malé bubny, drevené majú tupší zvuk a dlhší tón a plechové majú ostrý zvuk a krátky tón. Je veľa druhov rytmičákov. Každý rytmičák má iný zvuk. Záleží to samozrejme na výrobcovy. Hrá sa na ňom dvoma spôsobmi a to takými, že buď udierate paličkou na blanu alebo udierate na obruč rytmičáku. Používa sa to nie len v rockovej, jazzovej, metalovej, popovej, ale aj v hip hopovej hudbe.

Ladenie

Ako začiatočník som dlho hľadal ako mam správne naladiť malý bubon. Preto by som rád publikoval toto video, kde je to vysvetlené jednoducho a rýchlo: 

https://www.youtube.com/watch?v=4E4NSkdmbPs